Venkovní tréninky atletiky v podzimním období 2020

Vážení rodiče,
navazuji na minulý email, kde popisuji možnosti trénování vzhledem k aktuální epidemiologickou situaci a opatření vyhlášená vládou. Odhadujeme, že opatření s velkou pravděpodobností po dobu několika týdnů nebudou pro trénink ve vnitřních prostorách příznivá.

Stručně řečeno, pokud vládní nařízení nezakáží venkovní trénování, budeme chodit přes celý podzim a zřejmě i zimu trénovat ven!

My, rodiče dětí, které nyní do atletiky chodí, jsme často ve svém mládí chodili i v zimních měsících na několik hodin ven. Někdy to odneslo jen mokré oblečení, někdy přišla i rýma či kašel. Možná jsme ale na druhou stanu byli více otužilí a méně nemocní.

Otužování, tedy posilování imunitního systému, potřebuje jako každé posilování trénink. Je nejúčinnější, když se co nejvíce pohybujete venku, na čerstvém vzduchu, tedy v podmínkách, kdy na vás útočí chlad, zima, střídající se teploty, vlhko, vítr a slunce. Otužování spočívá v tom, že na sebe necháme ony podmínky ve vhodné míře působit. Nebudeme se tedy balit do bezpočtu vrstev oblečení ani se před nimi schovávat, aby k našemu tělu nemohly proniknout. Protože dnes stále více lidí trpí alergiemi a chronickými respiračními onemocněními, mají tendenci se chladu, mrazu, větru či vlhku vyhýbat. To však vede jen k pozvolnému oslabování jejich už tak slabé imunity. Mnohem lepší způsob ochrany před chladem, zpocením a následným onemocněním je funkční oblečení. Má zejména tři skvělé vlastnosti: odvádí od těla pot, nechá k tělu proudit vzduch a je pružné (neomezuje vás tolik v pohybu). Podle klimatických podmínek si oblečte dvě až čtyři vrstvy (spodní prádlo, triko, mikinu, bundu), na hlavu tunel, čepici či šátek, na ruce rukavice. Víc netřeba. Teplotní komfort vám kromě oblečení zajistí i vzduch mezi jednotlivými vrstvami.

Chceme aktuální epidemiologické podmínky využít v našem Atletickém klubu a najít na nich pozitivní a optimistické aspekty. Atraktivnější trénink spolu s otužováním dětí je tedy jedním z nich.

Proto v souladu s opatřeními budeme tréninky atletiky mít jen venku. A to na hřišti ZŠ nám. 28. října:

  • Tréninky budou jen ve venkovních prostorách
  • Rozhodnutí, zda trénink za nepříznivých podmínek proběhne nebo ne, provede až trenér přímo na místě
  • Uzpůsobte prosím oblečení dětí. Převlékat se dětí budou za „spartanských“ podmínek a to venku pod stříškou v atriu. Zde je možné nechat si i věci (aktovky, batohy, atd.).
  • Způsob oblečení: je výhodnější mít více tenkých vrstev oblečení, než jednu silnou vrstvu
  • Pokud Vaše dětí nemohou takto koncipované venkovní tréninky absolvovat, prosím o sdělení na můj email. Nabízíme i případné vrácení členských příspěvků

„…neexistuje špatně počasí, existuje jen špatně oblečený atlet…“

Martin Sebera
předseda Atletického klubu AK Tišnov

PS: jsme si vědomi, že situace je vážná, berte prosím tuto informaci jako možnost. Zavřít atletiku je poslední krok, ke kterému přistoupíme až v krajní nutnosti.
PS2: informace o trénincích budeme měnit v souladu s vládními nařízeními

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *