(Nedožitých) 100 let atletiky Sokol Vyškov

V sobotu 16. října 2021 se ve vyškovské knihovně setkali pamětníci, bývalí závodníci, trenéři a činovníci atletického oddílu Sokola Vyškov. Proč bývalého? Protože atletika pod Sokolem Vyškov skončila již v roce 2006, letos by však slavila 100 let od svého založení. Spojujícím motivem setkání bylo zejména 5 almanachů sokolské atletiky. Ten 1. vznikl k 80 letům založení, 2. k 85., 3. k 90., 4. k 95. a ten letošní ke 100. výročí založení. Hlavním autorem všech 5 ohlédnutí za velkou historií sokolské atletiky byl Břetislav Sebera, poslední předseda oddílu, s přispěním svých synů Martina (dílčí texty a statistiky) a Michala (předtisková příprava).

Každý z 5 almanachů obsahoval kapitoly historických pohledů na jednotlivá časová období a jednotlivé milníky: atletika jako tělocvik prostý v počátcích Sokola (1867 – 1920); Sportovní klub Vyškov (1921 – 1928); Sokolská atletika (1929 – 1941); Hanácký sportovní klub Vyškov (1941 – 1945); Sokol Vyškov po válce (1945−1951); Koh−i−norr, Slavoj a Spartak Vyškov (1952 – 1965); Tělovýchovná jednota Vyškov (1966 – 1968); Opět Sokol Vyškov (1969 – 1975); Znovu pod křídly TJ Vyškov (1976 – 1990); Sokol Vyškov dnes (1991 – 2006).

Nechybí zde příběhy atletických legend a medailonky výrazných postav – sportovců, trenérů i funkcionářů. A to konkrétně (řazeno abecedně): Zdeněk Albrecht, Vlastimil Brandýs, Franta Čepán, Milan Dvořák, Ivan Gibala, Jiří Hajzler, Jan Holzer nejstarší, Jan Holzer starší, Jan Holzer mladší, Pavel Horák, Olga Jelínková, František Jokl, Jiří Jurka, Vlastimil Korec, Petr Kotyza st., Oskar Kraváček, Jaromír Kremlička, František Langer, Anna Málková, Ladislav Mandelík, Eliška Misáková, Radoslav Mrňka, Jiří Němeček, Miloš Piňos, Zdeněk Procházka, Marie Procházková-Quirenzová, Martin Sebera, Zdeněk Smutný, Jaroslav Stoklasa, Ladislav Suchomel, Aleš Šinogl, Vratislav Tenora, Miroslav Vacek, Jan Vyškovský a Miroslav Zbořil.

Snad na všech setkáních, včetně letošního, zazněly vzpomínky na duchovního otce a legendu vyškovské atletiky, Jaromíra Kremličku. Na jeho zanícení pro královnu sportu, jeho životní příběh a osud, na množství práce odvedené na poli atletiky. Včetně jeho tradičních peprných komentářů.

Prostor v almanaších našly i všechny závody, které mají ve Vyškově letitou historii: Malečkův memoriál, Velká cena ve skoku do výšky a Vyškovská míle. Také tradiční Joklův memoriál – ve své podstatě přebory vyškovského gymnázia. Zmíněny jsou počátky a vývoj ženské atletiky, individuální i týmové, a to po celé 100leté období, nešlo nezmínit i příběhy veteránské atletiky. Zmíněny jsou medailová umístění na mistrovství republiky, atletičtí mistři sportu, seznam předsedů atletického oddílu v jeho stoleté historii a také dobové tiskoviny, tehdejší atletické obšťastníky.

Svou kapitolu má i vyškovský atletický stadión. Jaromír Kremlička zavzpomínal na jeho vznik v roce 1953, další výraznou změnou je rok 2006, kdy byl pod taktovkou manželů Hajzlerových stadión kompletně zrekonstruován a vznikla tak tartanová dráha a nové sektory. 

Almanachy jsou protkány dlouhodobými tabulkami v jednotlivých disciplínách a kategoriích, včetně sumáře bodů získaných pro oddíl mužů. Pro atletické statistiky v ČR máme výzvu, zda nevedou počty bodů získané pro jeden oddíl v soutěži družstev. V Sokole Vyškov této statistice vévodí Martin Sebera s 1652 body v 15 sezónách. Družstvo mužů, které skončilo v roce 2006, kompletně přestoupilo do Univerzity Brno, což můžeme klidně označit za novodobou historii Univerzity Brno. Pod taktovkou Petra Kotyzy ml. dosáhlo družstvo mužů Univerzity v roce 2020 na historický první titul, kdy narušilo totální dosavadní hegemonii družstva pražské Dukly.

Nedílnou a svým rozsahem nejrozsáhlejší částí jsou fotografické přílohy, kde lze najít desítky fotek dobových, různých momentek, vzpomínek na celé atletické garnitury, na legendární závody a zájezdy, …

Poslední kapitola 100letého almanachu je anketa mezi pamětníky Atletického oddílu Sokol Vyškov. Otázka zněla: „Atletika je královnou sportu. Pakliže ona je královnou, tak který sport je podle tebe králem a proč?“. Celkem bylo sesbíráno 28 různých odpovědí, jedna hezčí než druhá.

Atletický oddíl v Sokole Vyškov již 15 let neexistuje; ve Vyškově nyní působí dva stabilní atletické oddíly. Nástupce Sokola – atletický oddíl AHA Vyškov a druhý oddíl Orel Vyškov. Šance na znovuzrození soutěžní atletiky pod Sokolem Vyškov je tudíž mizivá. Je nutno konstatovat, že atletů, trenérů, rozhodčích a pamětníků, kteří ještě nepřispěli do předchozích almanachů nebo nebyli zmíněni, může být dost, ale už na ně nejsou kontakty, dostupné materiály, zejména v podobě dobových fotografií, historických článků či vzpomínek. Končí tak jedna 100letá historie…

Poděkování patří Magdě a Jirkovi Hajzlerovým za finanční pomoc při tisku posledního 5. almanachu a tímto jim symbolicky předávám štafetu vyškovské atletiky…

Břetislav Sebera
poslední předseda oddílu

Fotogalerie z vlastní akce
https://atleti-tisnov.rajce.idnes.cz/100_let_atletiky_Sokol_Vyskov/

A na místě prezentované fotky z historie
https://atleti-tisnov.rajce.idnes.cz/2021-10-23_vyber_z_historie_100_let_atletiky_Sokol_Vyskov/

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *